AMOLED (PenTile) versus IPS LCD (RETINA)

În alegerea telefonului ideal trebuie să ţii seama de foarte multe variabile. Ecranul reprezintă una din variabilele principale. În mare parte, unui telefon de top îi stă bine cu un ecran extraordinar. Tehnologiile actuale permit un număr semnificativ de ecrane distincte, dar azi voi vorbi despre soluţiile folosite de cei mai importanţi jucători din piaţa telefoanelor. Azi vorbim despre display-urile oferite de Samsung (AMOLED) si Apple (RETINA LCD). Vreau să o luăm treptat ca să înţelegeţi cât mai bine construcția şi modul de funcţionare al ecranelor.

PPI – pixeli per inch

Pe site-urile de specialitate (GSMarena), unde găsiţi specificaţii despre ecranele telefoanelor, o să găsiţi specificat şi valoarea acestui ppi. Se referă la o anumită rezoluţie raportată la un inch (1 inch = 2.54 cm):

Iphone 6

  • rezoluţie750 pixeli pe lăţime si 1334 pixeli pe lungime
  • dimensiune ecran2.3 inch lăţime si 4.09 inch lungime
  • din datele de mai sus rezultă 326 ppi, adică de-a lunugul unui inch (2.54 cm) sunt distribuiţi, atât pe lăţime cât şi pe lungime, 326 de pixeli. Rezultă un număr de 106276 de pixeli într-un inch pătrat

Iphone 6 Plus

  • rezoluţie1080 pixeli pe lăţime si 1920 pixeli pe lungime
  • dimensiune ecran2.69 inch lăţime si 4.79 inch lungime
  • din datele de mai sus rezultă 401 ppi, adică de-a lunugul unui inch (2.54 cm) sunt distribuiţi, atât pe lăţime cât şi pe lungime, 401 de pixeli. Rezultă un număr de 160801 de pixeli într-un inch pătrat

Samsung S6

  • rezoluţie1440 pixeli pe lăţime si 2560 pixeli pe lungime
  • dimensiune ecran2.496 inch lăţime si 4.437 inch lungime
  • din datele de mai sus rezultă 577 ppi, adică de-a lunugul unui inch (2.54 cm) sunt distribuiţi, atât pe lăţime cât şi pe lungime, 577 de pixeli. Rezultă un număr de 332929 de pixeli intr-un inch pătrat

Ideea este simplă, cu cât rezoluţia este mai mare şi suprafaţa display-ului mai mică rezultă un “ppi” mai mare. Cu cât valoarea “ppi”-ului este mai mare cu atât, teoretic, ecranul este mai bun, mai strălucitor, cu detalii mai fine şi pixeli mai mici. De reţinut că Apple, prin RETINA DISPLAY, consideră că unui display cu un “ppi” mai mare de 320 nu i se mai pot vedea pixelii cu ochiul liber şi automat detaliile fine nu se mai disting faţă de unul cu 320 ppi. În ceea ce mă priveşte nimic nu este mai fals. RETINA DISPLAY este un marketing ordinar marca Apple şi atât. Se vede mai bine pe Iphone 6 plus (401 ppi) faţă de Iphone 6 (326 ppi), ecranele având aceaşi tehnologie de producţie, deci Apple se contrazice singură. De menţionat că Apple n-a mai avut nici un device cu ppi mai mare de 326 ppi până la Iphone 6 Plus.

LCD

Ecranele cu LCD (Liquid Crystal Display) sunt cele mai comune în rândul dispozitivelor electronice, fiind tehnologia cea mai veche dintre toate. În afara telefoanelor mobile, găsim ecrane LCD pe aproape orice monitor şi în majoritatea televizoarelor de pe piaţă. Ecranele LCD produc cele mai realiste culori pe care le poţi găsi pe vreun ecran, dar contrastul este mai mic decât un AMOLED. LCD-urile afiseaza un negru mai deschis, ca sa zic asa, in comparatie cu ecranele AMOLED. LCD-urile necesită o sursă de lumină din spate pentru a putea afişa imagini pe ecran. Apple foloseşte o iluminare bazată pe led-uri. Ei au optat pentru tehnologia IPS (in plane switching) LCD ce aduce îmbunatăţiri pe partea de culori şi o vedere din unghi mai bună decât LCD-ul clasic.

Matrice LCD

În imaginea de mai sus aveţi reprezentată o secţiune dintr-o matrice de ecran LCD. Puteţi observa cum fiecare pixel conţine 3 subpixeli, roşu, verde şi albastru. Spre exemplu pentru a afişa nonculoarea alb pe un ecran, fiecare subpixel se aprinde la maxim şi ochiul uman percepe această combinaţie precum albul pur. Pe tehnologia IPS LCD se bazează majoritatea device-urilor produse de firma APPLE.

AMOLED

AMOLED, Active Matrix Organic Light Emitting Diode, o tehnologie ce a crescut enorm în ultimii ani şi asta datorită, în principal, produselor Samsung. Ecranele AMOLED sunt alcătuite dintr-un strat foarte subţire de led-uri ce luminează individual. Datorită acestei propietăţi, AMOLED-urile afişează un negru “tăciune” oferind un contrast foarte bun şi un cosum redus de energie. Ca să economisiţi cât mai multă energie puneţi ca şi “background” o imagine preponderent neagră. Având o construcţie foarte simplă, ecranul AMOLED este foarte subţire şi nu necesită o iluminare din spate.

Matrice AMOLED

Dacă aţi auzit de AMOLED, aţi auzit sigur şi de matricea “PenTile”. Aceasta este o caracteristică a majorităţii ecranelor AMOLED. Matricea PenTile are pixeli formaţi din 4 subpixeli (RGBG), roşu, verde, albastru şi iar verde. Această tehnologie are avantajul că poţi să obţii un ecran iluminat la fel de puternic cu unul normal cu doar o treime din totalul de subpixeli. Dar această tehnologie are dezavantajul că se vede mai pixelat decât un ecran LCD cu aceeaşi rezolutie. Ecranele AMOLED sunt mai slabe la vizibilitatea în bătaia soarelui decât clasicele LCD-uri. Eu am observat că pentru filme, ecranele LCD sunt mai bune decât cele AMOLED. La mişcări bruşte ale imaginilor pe ecran, AMOLED-urile lasă un fel de umbră în urma mişcării, asta se datorează ratei de refresh a ecranului, rată ce are un mic “delay”.

Concluzie

Alegeţi ecranul care vi se potriveşte cel mai bine. Mie îmi plac ecranele IPS LCD deşi deţin un telefon SAMSUNG, evident cu tehnologia AMOLED PenTile Pixel. Dar asta este o alegere pur subiectivă şi nu ar trebui să influenţeze alegerea dvs. Sunt de părere că dacă vrei un telefon pe care să-l foloseşti pe multimedia (filme şi poze) alege un LCD, iar dacă vrei unul cu contrast puternic (desene animate) alege un AMOLED.

August 13, 2015